Winiarnia Zamojska

Pralina z pistacją i ciastem kataifi, sałatka z zielonego jabłka i kiwi, sos z markują

Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, garnki, waga, deska do krojenia, noże, mata silikonowa do muffinek, garnki, patelnia

Składniki pralina na 10 porcji:

  • biała czekolada 200 g
  • czekolada gorzka minimum 64 % 700 g
  • masło 4 łyżki
  • ciasto katifi 200 g
  • pistacje siekane 100 g
  • pasta pistacjowa 250 g

Składniki sałatka z zielonego jabłka:

  • kiwi siekane w kostkę bez skóry 200 g
  • zielone jabłko siekane w kostkę ze skórą 200 g
  • sok z ½ limonki
  • miód 1/2 łyżki
  • pulpa z marakui 1 łyżka

Składniki sos z marakui:

  • pulpa z marakui 350 g
  • miód 2 łyżki
  • wino agrestowe 100 ml
  • anyż 2 gwiazdki
  • agar 1 łyżeczka
  • mięta 2 gałązki

Dekoracja:

  • mięta
  • ciasto katifi 60 g

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania praliny:

  1. ciasto kataifi podziel na krótsze kawałki i smaż na maśle na patelni na rumiano tak by było chrupkie
  2. białą czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej
  3. w misce umieść ciasto kataifi, rozpuszczoną białą czekoladę (zostaw trochę do dekoracji foremek), pastę pistacjową, posiekane pistacje i wymieszaj
  4. w misce w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką ¾ wagi tak by miała temperaturę około 38 stopni, następnie zdejmij miskę z kąpieli wodnej i dodaj pozostała czekoladę
  5. roztopioną czekoladą zalej matę silikonową, odczekaj około 1 minuty i wylej nadmiar czekolady tak by powstały korpusy jak na praliny i odczekaj aż czekolada zastygnie
  6. w powstałe dziury wyłoży farsz z pistacji i ciasta kataifi tak by pozostałą odrobina miejsca
  7. formy wypełnione kremem zalej pozostała czekoladą, zbierając nadmiar czekolady tak by forma była zamknięta jak praliny, całość pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu
Sposób wykonania sałatka:
  1. wszystkie składniki połącz ze sobą i delikatnie wymieszaj
Sposób wykonania sos z marakui:
  1. do garnka przelej pulpę z marakui, wino agrestowe, dodaj anyż, mięte i miód gotuj około 2 minuty, następnie dodaj agar dobrze wymieszaj i gotuj aż sos delikatnie się zagęści
Dekoracja:
  1. ciasto kataifi smaż w głębokim rozgrzanym oleju na rumiano, osuszaj na ręczniku papierowym

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śliwkami, haluszki z pieczonych batatów, fasolka szparagowa z boczniakiem

Odkryj wyjątkową kompozycję smaków autorstwa naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory! Soczyste bitki wieprzowe otulone aksamitnym sosem chrzanowym ze słodką nutą śliwek, delikatne haluszki z pieczonych batatów i fasolka szparagowa z aromatycznymi boczniakami tworzą niezwykłą harmonię na talerzu. To danie, które rozpieszcza podniebienie i zachwyca każdym kęsem. Pozwól sobie na kulinarną podróż pełną smaku i wyrafinowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faworki faszerowane

Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku. Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.