Winiarnia Zamojska

Polędwica z dorsza atlantyckiego, purée z selera, sos cytrusowo-agrestowy, szparagi, brokuł, krewetki w sosie chimichuri

Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt:garnki, miski, rózga, blender, deska do krojenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, sitko, noże

Składniki polędwica z dorsza, szparagi, brokuł 10 p:

  • polędwica z dorsza 10 porcji po 150 g
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • cytryna plastry z ½ szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • tymianek świeży 4 gałązki
  • szparagi świeże 30 szt.
  • brokuł świeży 1 różyczka

Składniki puree z selera:

  • seler korzeń 2 szt.
  • mleko 300 ml
  • śmietanka 30% 80 ml
  • masło 2 łyżki
  • sól do smaku
  • seler naciowy 1 szt.
  • natka z pietruszki 40 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki krewetki smażone:

  • krewetki 16/20 obrane z ogonem 25 szt.
  • czosnek siekany 6 ząbków
  • wino agrestowe 150 ml
  • chili siekane świeże ½ łyżeczki
  • masło 2 łyżki
  • sól do smaku
  • siekana kolendra 1 łyżka
  • siekana natka 1 łyżka
  • oliwa do smażenia

Składniki sos chimichuri:

  • natka z pietruszki siekana 100 g
  • oregano świeże siekane 100 g
  • czosnek siekany drobno 4 ząbki
  • ocet winny 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 200 ml
  • papryka chili świeża siekana ½ łyżeczki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Składniki sos cytrusowy:

  • wino agrestowe 150 ml
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • cukier 4 łyżki
  • masło 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania polędwica z dorsza:

  1. z 2 litrów wody, 2 łyżek soli, 2 łyżek cukru, cytryny, czosnku przygotuj solankę dodając odrobinę pieprzu cytrynowego w solance na około 2 godziny umieść porcję ryby
  2. szparagi oczyść odkrawając zdrewniale końcówki, brokuł podziel na mniejsze części
  3. w garnku zagotuj około 2 litry wody, dodając ½ łyżki soli, 1 łyżki cukru i blanszuj w niej warzywa około 2-3 minuty, następnie wycedź i schładzaj w zimnej wodzie z lodem
  4. dorsza wyjmij z solanki osusz ręcznikiem, na każdym kawałku ułóż pokrojone w cienkie plastry szparagi tak by tworzyły łuskę, zawiń ciasno w folię spożywczą i piec w temperaturze 85 stopni około 20 minut
  5. na patelni rozgrzej masło, dodaj tymianek, posiekane 2 ząbki czosnku i wrzuć warzywa chwilę smaż, dopraw do smaku
Sposób wykonania purée z selera:
  1. seler korzeń obierz i pokrój w grubą kostkę, zalej mlekiem i wodą tak by był przykryty, dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości
  2. seler naciowy pokrój w kostkę, zalej wodą tak by był przykryty, dodaj proszek do pieczenia odrobinę soli i cukru i gotuj do miękkości, pod koniec dodaj natkę z pietruszki, następnie wycedź
  3. na małej patelni rozpuść masło tak by delikatnie się podpaliło
  4. w wysokim garnku umieść oba selery, natkę, palone masło, śmietankę i zmiksuj na gładkie purée, podgrzewaj na małym ogniu tak by delikatnie się zagęściło
Sposób wykonania sos chimichuri:
  1. wszystkie składniki połącz ze sobą i dopraw do smaku
Sposób wykonania krewetki:
  1. na oliwie zeszklij czosnek, dodaj chili, wrzuć krewetki smaż po około 2 minuty z każdej strony, całość zalej winem redukuj na dużym ogniu około 2 minuty, wyjmij krewetki, do sosu dodaj masło i zredukuj
Sposób wykonania sos cytrusowy:
  1. na patelni rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i limonki oraz wino, redukuj około 3 minuty, pod koniec dodaj zimne masło i zredukuj
Sposób podania:
  1. polędwice podawaj z sosem cytrynowym, purée z selera, sosem chimichuri i krewetkami i winem Szlachetny Agrest Winiarni Zamojskiej

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śliwkami, haluszki z pieczonych batatów, fasolka szparagowa z boczniakiem

Odkryj wyjątkową kompozycję smaków autorstwa naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory! Soczyste bitki wieprzowe otulone aksamitnym sosem chrzanowym ze słodką nutą śliwek, delikatne haluszki z pieczonych batatów i fasolka szparagowa z aromatycznymi boczniakami tworzą niezwykłą harmonię na talerzu. To danie, które rozpieszcza podniebienie i zachwyca każdym kęsem. Pozwól sobie na kulinarną podróż pełną smaku i wyrafinowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faworki faszerowane

Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku. Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.