Winiarnia Zamojska

Łosoś tataki, nori, majonez wasabi, sos sojowo sezamowy, świeże warzywa, chipsy ryżowe

Czas przygotowania: około 50 minut plus marynowanie łososia
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, miski, rózga, łyżki, deska do krojenia, palnik do crème brûlée, noże, patelnia, blender, folia spożywcza, słoik

Składniki łosoś tataki w norii 10 p:

  • łosoś świeży filet 800 g
  • liście norii 6 szt.
  • wino agrestowe 60 ml
  • awokado 1 ½ szt.
  • serek kremowy 250 g
  • sos sojowy 3 łyżki
  • ocet ryżowy 2 łyżki
  • miód 2 ½ łyżki
  • czosnek drobno posiekany 3 ząbki
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • sezam 1 łyżka
  • chili siekane świeże ½ łyżeczki
  • pasta wasabi 1 łyżka
  • sól do smaku
  • kolendra świeża siekana ½ łyżki
  • sok z ½ limonki

Składniki sos sojowo/sezamowy:

  • sos sojowy 100 ml
  • olej sezamowy 100 ml
  • sok z pomarańczy 50 ml
  • chili świeże siekane ½ łyżeczki
  • sok z ½ limonki
  • miód 1 łyżka
  • sezam prażony 1 łyżka
  • imbir świeży siekany ½ łyżeczki

Składniki majonez wasabi:

  • majonez 300 g
  • pasta wasabi 1 ½ łyżki
  • sok z ½ limonki
  • szczypiorek siekany 2 łyżki
  • sól do smaku
  • miód 1 łyżeczka

Składniki chipsy ryżowe:

  • papier ryżowy 10 arkuszy
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa do smaku
  • chili suszone do smaku

Składniki sałatka z warzyw:

  • siekana kapusta pak hoi 150 g
  • burak pieczony lub gotowany krojony w paski 200 g
  • marchewka świeża krojona w paski 200 g
  • cebula czerwona siekana w paski 100 g
  • kalarepa obrana krojona w cienkie plastry 150 g
  • kolendra siekana 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania łosoś tataki w nori:

  1. z octu ryzowego, miodu, sosu sojowego, 2 łyżek miodu, wina agrestowego, czosnku, chili, oleju sezamowego oraz prażonego sezamu przygotuj marynatę
  2. łososia oczyść z ości oraz skóry i pokrój w pasy grubości około 0,5 cm, zamarynuj w marynacie przez około 2 h
  3. awokado, serek kremowy, sok z limonki, pastę wasabi, ½ łyżkę miodu, kolendrę umieść w misce i zmiksuj blenderem na pastę i dopraw do smaku solą
  4. zamarynowanego łososia osusz na ręczniku papierowym i opalaj palnikiem z każdej strony tak by był lekko surowy w środku
  5. liście nori przycinaj na długość łososia smaruj pastą z serka układaj na nich pasy łososia i zwijaj jak sushi, każdy baton zawiń ciasno w folię spożywczą jak cukierka
Sposób wykonania sos sojowo sezamowy:
  1. wszystkie składniki umieść w słoiku zakręć i mieszaj na sos
Sposób wykonania majonez:
  1. wszystkie składniki umieść w misce i miksuj blenderem na jednolitą masę
Sposób wykonania sałatka:
  1. kapustę oraz warzywa umieść w misce polej odrobiną sosu sojowo sezamowego i delikatnie wymieszaj, ułóż w naczyniu do serwowania i posypuj sezamem prażonym
Sposób wykonania chipsy ryżowe:
  1. papier ryżowy połam na pół, smaż w rozgrzanym głębokim oleju, osusz na ręczniku papierowym dopraw do smaku solą, chili

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śliwkami, haluszki z pieczonych batatów, fasolka szparagowa z boczniakiem

Odkryj wyjątkową kompozycję smaków autorstwa naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory! Soczyste bitki wieprzowe otulone aksamitnym sosem chrzanowym ze słodką nutą śliwek, delikatne haluszki z pieczonych batatów i fasolka szparagowa z aromatycznymi boczniakami tworzą niezwykłą harmonię na talerzu. To danie, które rozpieszcza podniebienie i zachwyca każdym kęsem. Pozwól sobie na kulinarną podróż pełną smaku i wyrafinowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faworki faszerowane

Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku. Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.