Winiarnia Zamojska

Bliny z musem z fasoli i wędzonej ryby, majonez z czosnku niedźwiedziego

Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: patelnia, deska do krojenia, noże, łyżki, blender, sitko, miski, worek cukierniczy

Składniki bliny:

  • mąka gryczana 150 g
  • mąka pszenna 150 g
  • mleko 350 ml (ciepłego)
  • 100 ml wody
  • jajko 2 szt.
  • cukier 1 ½ łyżeczki
  • sól ½ łyżeczki
  • drożdże 20 g
  • masło roztopione 60 ml
  • śmietana 18%, 1 łyżka
  • olej do smażenia

Składniki mus z fasoli i wędzonej ryby:

  • fasola biała gotowana 500 g (może być z puszki tylko bez płynu)
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pstrąg łososiowy wędzony 250 g plus do dekoracji krojony w kostkę około 200 g
  • śmietanka 30%, 80 ml
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • koperek siekany 2 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi świeży, siekany 1 łyżka

Składniki majonez z czosnku niedźwiedziego:

  • mleko sojowe 100 ml lub zwykłe
  • płatki drożdżowe 3 łyżki
  • ocet 1 łyżka
  • musztarda dijon 1 łyżka
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • olej 200 ml
  • czosnek niedźwiedzi siekany 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Bliny:

  1. do ciepłego mleka dodaj drożdże, odrobinę cukru, łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, odstaw na około 10 minut by drożdże się aktywowały
  2. do miski wsyp pozostałe składniki, dodaj aktywne drożdże i wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, przykryj i odstaw na około 40 minut by wyrosło
  3. z gotowego ciasta smaż bliny na rozgrzanym oleju
Sposób wykonania mus z fasoli i wędzonej ryby:
  1. w wysokiej misce umieść wszystkie składniki (oprócz koperku i czosnku niedźwiedziego) i zmiksuj blenderem na mus, dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj posiekane zioła
Sposób wykonania majonezu z czosnku niedźwiedziego:
  1. wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować , następnie powoli dolewać olej lubczykowy cały czas miksując do gęstości
Na blinach układaj mus, na musie rybę i dekoruj majonezem, podawaj z winem Winiarni Zamojskiej Szlachetny Agrest

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śliwkami, haluszki z pieczonych batatów, fasolka szparagowa z boczniakiem

Odkryj wyjątkową kompozycję smaków autorstwa naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory! Soczyste bitki wieprzowe otulone aksamitnym sosem chrzanowym ze słodką nutą śliwek, delikatne haluszki z pieczonych batatów i fasolka szparagowa z aromatycznymi boczniakami tworzą niezwykłą harmonię na talerzu. To danie, które rozpieszcza podniebienie i zachwyca każdym kęsem. Pozwól sobie na kulinarną podróż pełną smaku i wyrafinowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faworki faszerowane

Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku. Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.