Winiarnia Zamojska

Carpaccio z kalarepy i gruszki, palony kozi ser, salsa oliwkowa, cytrusy

Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, łyżki, miski, palnik do Crème brûlée, patelnia, noże, szatkownica lub mandolina do warzyw, rózga

Składniki Carpaccio 10p:

  • kalarepa 2 szt.
  • gruszka świeża 3 szt.
  • pomarańcze czerwone 2 szt.
  • pomarańcze 1 szt.
  • grapefruit 2 szt.
  • sok z 1 limonki
  • miód 1 łyżka
  • chili siekane świeże ½ łyżeczki

Składniki palony kozi ser:

  • rolada kozia twarogowa 20 plasterków grubości około 1 cm

Składniki salsa oliwkowa:

  • rukola siekana 2 łyżki
  • siekana natka z pietruszki 1 łyżki
  • bazylia świeża siekana 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki posiekany w kostkę
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ limonki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • miód 2- 3łyżki
  • kolendra siekana 1 łyżka
  • oliwki siekane w kostkę czarne najlepiej kalamata 100 g
  • sól do smaku
  • kapary siekane w kostkę drobną 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • pistacje posiekane 50 g

Sposób przygotowania:
salsa oliwkowa:

  1. w misce wymieszaj miód, sok z cytryny, sok z limonki, sos sojowy, posiekany czosnek i wymieszaj dodając odrobinę soli
  2. dodaj posiekane zioła, oliwki i kapary oraz pistacje, wymieszaj, pod koniec dodawaj powoli oliwę ciągle mieszając, dopraw solą do smaku
Carpaccio:
  1. kalarepę obierz, pokrój razem z gruszką w cienkie plastry na szatkownicy lub mandolinie
  2. pomarańcze i grejpfruta obierz i wytnij fileciki
  3. w misce połącz, sok z limonki, miód oraz wyciśnij sok z pomarańczy i grejpfruta po wycięciu filecików, chili
  4. do zalewy włóż pokrojoną kalarepę oraz gruszkę i delikatnie wymieszaj
Palony kozi ser:
  1. plastry sera opalaj palnikiem lub grilluj na rozgrzanej patelni
Składanie dania:
  1. na talerzu układaj na przemian plastry kalarepy i gruszki, dekoruj filecikami z cytrusów oraz salsą z oliwek, dekoruj pistacjami, świeżą kolendrą i bazylią
  2. palony kozi ser podawaj z salsą oliwkową

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym ze śliwkami, haluszki z pieczonych batatów, fasolka szparagowa z boczniakiem

Odkryj wyjątkową kompozycję smaków autorstwa naszego Szefa Kuchni, Marcina Sikory! Soczyste bitki wieprzowe otulone aksamitnym sosem chrzanowym ze słodką nutą śliwek, delikatne haluszki z pieczonych batatów i fasolka szparagowa z aromatycznymi boczniakami tworzą niezwykłą harmonię na talerzu. To danie, które rozpieszcza podniebienie i zachwyca każdym kęsem. Pozwól sobie na kulinarną podróż pełną smaku i wyrafinowania!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Faworki faszerowane

Prezentujemy wyjątkową interpretację polskiej tradycji – faszerowane faworki z pastą pistacjową i cukrem z porzeczki! Chrupiące, delikatne, z aksamitnym nadzieniem i owocowym uzupełnieniem – idealne do celebrowania Tłustego Czwartku. Najlepiej smakuje w towarzystwie Lekkiej Czarnej Porzeczki od Winiarni Zamojskiej 🍷
Przeczytaj artykuł i sprawdź przepis.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pielmieni, warzywa w sosie burgundzkim z wina Czarna Porzeczka

Odkryj nowe połączenie smaków od naszego szefa kuchni Marcina Sikory, które przeniesie Cię w kulinarną podróż regionalną: Pielmieni wieprzowo-wołowe z warzywami w sosie burgundzkim na bazie Czarnej Porzeczki Winiarni Zamojskiej. Jej intensywne nuty owocowe i zbalansowana kwasowość podkreślają wyrazistość sosu burgundzkiego, tworząc harmonię, którą można odnaleźć tylko w smakach inspirowanych Roztoczem.
Sprawdź przepis!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.