Winiarnia Zamojska

Rogale na świętego Marcina

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, szklanka, papier do pieczenia, łyżki, noże.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka + 1 do smarowania
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 szklanki mąki + do podsypywania
  • 4 łyżki cukru
  • 240 g masła w temperaturze pokojowej
  • Masa makowa z bakaliami – najlepiej z białego maku

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni. Dodaj do niego łyżkę cukru i drożdże, a następnie wszystko wymieszaj.
  2. Do mąki dodaj dwa jajka, mleko z drożdżami, 40 g roztopionego masła, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt 30×15 cm i rozsmaruj na nim pozostałe masło. Złóż na trzy, odwróć o 90 stopni i wałkuj. Czynność powtórz trzykrotnie, a następnie schłodź ciasto przez pół godziny.
  5. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wytnij z niego trójkąty, które wysmaruj masą makową, a potem zawiń w rogaliki.
  6. Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut.

Smakuje idealnie z winem lodowym z Winiarni Zamojskiej.

winem lodowym
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.