Winiarnia Zamojska

Ragout z kurczaka z kurkami i warzywami

Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, patelnia, noże, deska do krojenia, miski, łyżki.

Składniki:

  • 300 g pokrojonego w grubą kostkę fileta z kurczaka
  • 100 g krojonej na pół fasolki szparagowej
  • 6 różyczek kalafiora pokrojonych na pół lub na cztery
  • 6 różyczek brokułu pokrojonych na pół lub na cztery
  • 100 g krojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 150 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 100 g krojonej w kostkę marchewki
  • 600 ml śmietanki 30%
  • Pieprz młotkowany lub grubo mielony do smaku
  • Sól do smaku
  • 80 g masła
  • Olej do smażenia
  • Mąka do obtoczenia kurczaka
  • Ewentualnie przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka dopraw solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Obtocz go w mące i usmaż na oleju.
  2. W garnku rozgrzej odrobinę masła, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj kurki i marchewkę, a następnie chwilę przesmaż i dodaj kurczaka. Całość zalej śmietanką i duś do momentu aż śmietanka zacznie gęstnieć.
  3. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim brokuł, kalafior i fasolkę szparagową tak, by były chrupiące.
  4. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodaj przesmażone warzywa i duś przez około 4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj natkę z pietruszki.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka i gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.

musująca gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.