Winiarnia Zamojska

Pistacjowe pączki pieczone z kremem pistacjowym

Czas przygotowania: około 120 minut plus czas pieczenia
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, noże, łyżki, dzbanek z miarką, miski, waga, szklanka, stolnica, sitko, blacha do pieczenia, mikser, pergamin
Pasujące wino: Musująca Gruszka

Składniki ciasto na pączki:

  • mąka pszenna około 700 g
  • mleko pół szklanki
  • cukier puder 100 g
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • masło roztopione 100 g
  • pasta pistacjowa 3 łyżki
  • pistacje łuskane posiekane 50 g
  • jajka 3 szt.
  • drożdże świeże 70 g

Składniki kruszonka:

  • mąka pszenna 100 g
  • cukier brązowy 100 g
  • masło 100 g

Składniki krem pistacjowy:

  • śmietanka 30% 150 ml
  • mleko 400 ml
  • budyń śmietankowy 1 szt.
  • mascarpone 250 g
  • pasta pistacjowa 3 łyżki
  • pistacje posiekane 50 g
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ciasto:

  1. mleko podgrzać do temperatury 40 stopni rozpuścić w nim drożdże
  2. mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier z wanilią, pastę pistacjową, jajka, masło, pistacje, mleko z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Sposób wykonania kruszonka:
  1. wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto
  2. ciasto wałkować na grubość około 3-4 mm między dwoma pergaminami
  3. wykrawać szklanką kółka i zamrozić na tacy z pergaminem
Sposób wykonania krem:
  1. z mleka i budyniu ugotować gotowy gesty budyń i wystudzić
  2. śmietankę ubić dodając cukier, mascarpone i pastę pistacjową
  3. do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony budyń i ukręcić na jednolitą masę
  4. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ostudzić i dodawać powoli do kremu dobrze miksując. Krem wstawić na około 15 minut do lodówki by związał
Sposób pieczenia pączków:
  1. z gotowego ciasta formować pączki troszkę większe od orzechów włoskich i pozostawić na blasze wyłożonej pergaminem do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie na każdym ułożyć kółko zamrożonej kruszonki. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15-20 minut .
  2. Gotowe pączki studzić, przecinać na pół i nadziewać kremem.

Podawać z winem

Musująca Gruszka

Winiarnia Zamojska.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Stek wołowy z serem pleśniowym, szalotka w glazurze z wina z czarnej porzeczki, frytki z selera, karmelizowana kiszona kapusta na miodzie gryczanym

Jak dobrać wino do steka?
Postaw na wariant czerwony z wyraźnie zaznaczonymi garbnikami i taninami jak np. czarna porzeczka, aby uwypuklić walory smakowe. Skosztuj połączenia tych smaków w najnowszym przepisie od naszego szefa kuchni Marcina Sikory.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

Mamy opcję na karnawałowy wieczór z przyjaciółmi

Jak zaplanować karnawałowy wieczór z przyjaciółmi? Jeśli lubisz wino, gry, quizy i odrobinę rywalizacji polecamy degustację w ciemno - to doskonały sposób, aby dowiedzieć się więcej o winie, ale również forma rozrywki w czasie wolnym. Przeczytaj więcej w naszym artykule!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Ryba marynowana w soku z kiszonych buraków, tarciuch warzywny, kapusta z grzybami

Święta tuż tuż, a więc prezentujemy przepis na marynowaną rybę od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Kliknij i poznaj sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Smacznego!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.